Att kupera kort

Det vanligaste sättet att kupera (på engelska ”cut”) är när man tar den översta halvan av kortleken (den måste vara blandad) och lägger den underst. I poker brukar kortleken blandas av dealern och sedan ges till en spelare som får kupera den, allt för att undvika fusk. Många menar att en kortlek måste blandas minst 20-30 gånger för att korten ska få bli helt slumpmässigt ordnade.

Ett annat sätt att kupera har fått sitt namn efter uppfinnaren, John Scarne. Under WWII utvecklade Scarne ett sätt att kupera, som ytterligare skulle minimera risken för fusk. I denna version tar du ut en del av korten i mitten av kortleken och placerar denna bunt ovanpå kortleken. Därefter gör du en vanlig kupering, som nämnt ovanstående. I vissa sammanhang anser man dock detta sätt vara dålig etikett eller att det rent av bryter mot reglerna. En kupering där du tar ett väldigt litet antal kort, som exempelvis endast det övre kortet, är ofta godtagbart.

Det finns även andra varianter av multipla kuperingar som liknar Scarne.

Kupera kort som ett spel i sig

Vanligtvis används alltså kupering i början av ett spel för att utesluta misstankar om manipulering av korten, men kupering kan också vara ett spel i sig. Varje spelare tar i tur och ordning bort en bunt av korten från toppen av kortleken och visar det understa kortet för alla spelare. Därefter lägger spelaren tillbaka bunten med kort i grundpostitionen. Den som får upp bottenkortet med högst värde vinner. Ibland kan det också vara den som får det understa kortet med lägst värde. Det här sättet att spela används i informella sammanhang och kan liknas vid att singla slant.

Då kupera kort på engelska heter ”cut the cards” har man i vissa humoristiska sammanhang lekt med uttrycket. Någon blir uppmanad att ”cut the cards” men istället för kupera korten hugger man kortleken i två med en yxa. Detta kan ses ibland annat Horse Feathers med Harpo Marx och i Bugs Bunny Rides Again.

 

 

Tänkvärt:
Om du blandar dina kort väl, kommer spelet bli framgångsrikt!
Kortblandare:
Hos Pokerbutiken.se hittar du kortblandare, kortlekar och liknande.